Vill du som medlem dela med dig av goda recept så kan du mejla det till styrelsen@norsjotradgard.se
Vi ser helst att det är ditt eget påhittade recept eller att du förbättrat/ modifierat ett befintligt recept.
Gelé |
---|
Gelé Aroniagelé Det här behövs: 1 kilo aroniabär 3 dl vatten 900 gram strösocker per liter avrunnen saft 3-4 tsk pektinpulver, Certo 1 krm citronsyra 3 msk strösocker Gör så här: 1. Rensa och skölj bären. Koka bär och vatten i 15 minuter. 2. Sila saften genom silduk ca: 30 minuter. 3. Mät upp den avrunna saften och låt den koka upp, skumma noga. 4. Blanda pektin, citronsyra och socker i lite av saften. Blanda sedan ner det i den stora mängden. Låt koka ca: 3 minuter, skumma igen. 5. Häll upp geléet i väl rengjorda geléglas, fyll till brädden. Låt stå till nästa drag. 6. Smält paraffin och täck ytan med ett tunt lager innan lock eller smörpapper binds över. Förvara mörkt och svalt. |
Kakor |
---|
Chokladkaka med Zucchini Det här behövs: 230 g grovt riven zucchini (5dl) 5 dl vetemjöl 3 dl strösocker 1 dl kakaopulver 150 g mörk choklad, hackad 2 tsk bakpulver 2 tsk bikarbonat 0,5 tsk salt 2,5 dl havredryck 1,5 dl rapsolja Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175⁰. Krama runt den rivna zucchinin i en bunke och pressa ut överflödig vätska. Blanda ihop alla torra ingredienser. 2. Tillsätt zucchini, havredryck och rapsolja. Rör om till en jämn smet. 3. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 2 liter, Grädda kakan mitt i ugnen ca: 60-70 minuter. 4. Grädda tills en provsticka kommer upp torr (98⁰). Får kakan för mycket färg kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå. Låt svalna i formen. Servera i tjocka skivor. |
Marmelad |
---|
Morot och jordgubbsmarmelad Rivna morötter 3 dl jordgubbar 3 dl koka upp med lite vatten. Socker efter smak samt saften av en halv citron. Mixa marmeladen och låt stå på svag värme i 30 minuter medan du rör om då och då. |
Marmelad med morot och röda vinbär Använd 30 %vinbär 70% morötter. I övrigt som receptet ovan. |
Saft |
---|
Aroniasaft Det här behövs till 1 1/2 liter saft 1 kilo aroniabär 5 dl vatten 500 gram strösocker till varje liter utvunnen saft 1 krm natriumbensoat Gör så här: 1. Skölj bären väl och lägg dem i en kastrull. 2. Häll på vatten och låt det koka på svag värme i 15 minuter. 3. Häll bären i en saftsilduk och låt stå i 30 minuter. 4. Mät saften och koka upp den igen. 5. Tillsätt strösocker och låt saften koka ett par minuter, skumma. 6. Lös upp bensoatet i lite av saften, blanda ner i den stora mängden. Häll upp saften på mycket väl rengjorda flaskor och skruva på locket. |
Sylt |
---|
Aroniasylt Det här behövs. 500 gram aroniabär 2 dl vatten 1 kanelstång 4 1/2 dl strösocker 2 tsk pektinpulver, Certo 1/2 tsk citroncyra 1 tsk vaniljsocker 1/2 dl konjak 1/2 krm natriumbensoat Gör så här: 1. Skölj bären och lägg dem i en gryta tillsammans med vatten och kanelstången. 2. Låt bären koka på svag värme i 20 minuter. 3. Tillsätt sockret lite i taget. 4. Rör ut pektin och citronsyra i lite av sylten och tillsätt i den större mängden. Låt koka i ytterligare 3-5 minuter. 5. Skumma sylten väl. Tag grytan av spisen och ta upp kanelstången. Rör i vaniljsocker och konjak. Tillsätt också natriumbensoat som är utrörd i lite av sylten, innan den blandas med den större mängden. 6. Häll upp sylten på varma burkar. Häll smält paraffin på syltytan för att utestänga luft. Låt stelna och sätt på lock. |